fbpx

Hultsfredsfestivalen

– historien och vad du kan uppleva idag

Lär känna historien om Hultsfredsfestivalen genom Hultsfred The Walk och utställningen Home Sweet Hultsfred. Passa på att ta en glass eller fika på samma område som världsartisterna spelat.

Hultsfredsfestivlens historia

Det hela började med ett gäng rockintresserade ungdomar som år 1981 bildade föreningen Rockparty. Tanken var att arrangera små konserter för sitt eget och sina vänners nöjes skull. Rockpartys verksamhet arrangerade från början inte bara konserter utan jobbade med allt från närradiosändningar till filmkvällar.

Första festivalen arrangerades för första gången i augusti år 1982 med ca 1000 besökare. Festivalen hölls under en dag och innehöll förutom spelningar andra aktiviteter som fotboll och tipspromenad. År 1986 var första året det blev en mer renodlad musikfestival och Hultsfredsfestivalen blev till. Från att ha varit en endagsfestival växte Hultsfredsfestivalen till två dagar, tre dagar och sedan fyra dagar. Rockparty utökade såväl festivalbesökare som artister från år till år och Hultsfredsfestivalen växte så det knakade.

Hultsfredsfestivalens rekordår i antal besökare var 2005 med sina 31 800 st besökare. Sätt det i perspektiv med Hultsfreds dåvarande invånarantal, 14 456 st.

50 cent, The ark, Mary J blidge, Snoop dogg, Rammstein, Ozzy Osbourne, Alicia Keys, Amy Winehouse, Korn.. Många är de som spelat på Hultsfredsfestivalen.
För den intresserade finns en fullständig lista över alla band som har spelat under Hultsfredsfestivalen år för år att se på Rockpartys hemsida.

2010 ansökte Rockparty om konkurs. Det skulle bli det 25:e året festivalen arrangerades. Affischer var tryckta och artister bokade men bara några veckor innan Hultsfredsfestivalen skulle äga rum meddelade arrangörerna att festivalen skulle ställas in. Orsaken var för få intäkter från biljettförsäljningen. Föreningen Rockparty var då 29 år gammalt.

Det tyska företaget FKP scorpio köpte festivalen och arrangerade den i Hultsfred 2011 och 2012, dock fick de inte samma framgång som under glansdagarna. 2013 beslutade FKP scorpio att flytta festivalen till Sigtuna, som en protest mot detta anordnades istället festivalen ”This is Hultsfred” i Hultsfred.

Att upptäcka om musiken idag

Fråga vilken hultsfredbo som helst, med en ålder över 40, om festivalen och du får en rolig historia. Alla har en relation till festivalen och de flesta har varit engagerade på något sätt. En av grundarna till Hultsfredsfestivalen äger idag Hotell Hulingen, musikhotellet, där det ofta arrangeras spelningar. Kanske arrangeras det någon under ditt besök? Kika in på deras sida

Hultsfred The Walk

Hultsfred The Walk

Starta vid campingen!

Gå Hultsfred The Walk när du är här! Skyltar med bildigenkänning, rikta din mobilkamera mot skyltarna och spela upp rolig kuriosa och häftiga spelningar. Ladda ner appen Hultsfred The Walk och ha så kul!

Varför inte ta hela slingan in till Hultsfred centrum och även besöka festivalutställningen Home Sweet Hultsfred och Svenskt Rockarkiv!? Läs mer om båda längre ner.

Karta och information om Hultsfred The Walk
Home Sweet Hultsfred - Hultsfredsfestivalen

Home Sweet Hultsfred

20 min promenad

I lokalen allt började finns nu en häftig utställning. Här smidde föreningen Rock Party sina planer för vad som skulle komma at bli sveriges största musikfestival, Hultsfredsfestivalen! Nu är väggarna täckta av kul kuriosa, tokiga historier och artisternas galna riders från festivalen.

Home Sweet Hultsfred >>

Svenskt Rockarkiv i Hultsfred

Svenskt Rockarkiv

20 min promenad

Sedan Svenskt rockarkiv flyttades från Stockholm till Hultsfred har samlingarna från svensk populärmusik växt från ett par 1000 objekt till upp mot en halv miljon. Svenskt rockarkiv hittar ni i Hultsfred centrum och är ett himmelrike för den musikintresserade.

Svenskt Rockarkiv >>